ETEN, FOOD, RECEPT, RECIPE

lemon cheesecake + lemon curd

Soms word ik wakker met een zeer specifiek verlangen naar iets wat eetbaar is. De laatste weken werd ik achtervolgd door de droom van de lemon cheesecake. Afgelopen weekend besloot ik dan ook om deze precies te maken zoals hij mij in mijn verbeelding benaderde. De bodem zou uit zoete knapperige Bastognekoeken bestaan en de vulling moest heerlijk romig en stevig genoeg zijn om een deken van frisse zoetigheid te kunnen dragen. Het resultaat was de moeite waard om met mijn vrienden en jullie te delen.

b


i n g r e d i ë n t e n


voor de taartbodem

1 pak Bastognekoeken

100 g ongezouten roomboter

Voor de taart op de foto was het 260 g Bastognekoeken min 2 koekjes die ik niet kon weerstaan.

voor de vulling

3 citroenen

250 ml slagroom

6 blaadjes gelatine

250 g mascarpone

200 g witte basterdsuiker

500 g halfvolle Franse kwark

voor de lemon curd

2 eieren

2 citroenen

200 g kristalsuiker

125 g ongezouten roomboter

Je begrijpt dat ik het allemaal doe voor de vitamine C in dit recept.


l e m o n   c h e e s e c a k e


Φ  Vet de springvorm (Ø 24 cm) licht in met boter en bekleed hem met bakpapier.

Φ  Verkruimel de Bastognekoeken terwijl je 100 g roomboter laat smelten op laag vuur. Roer de koekkruimels goed door de gesmolten boter en verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm. Gebruik de bolle kant van een eetlepel om de koekjeslaag gelijkmatig aan te drukken en zet de springvorm in de koelkast.

Φ  Boen 3 citroenen schoon, rasp ze en pers ze uit in een steelpan. Week de 6 gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en knijp ze uit voor je ze opwarmt (maar niet kookt) in het citroensap met de citroenrasp en laat het gelatine-citroenmengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Φ  Meng de Franse kwark met 200 g witte basterdsuiker en roer 250 g mascarpone en het gelatine-citroenmengsel erdoorheen tot een iets gladdere massa. Klop 250 ml slagroom stijf en schep de room rustig door het witte mengsel.

Φ  Giet het heerlijke mengsel over de Bastognebodem in de springvorm en laat het geheel een nachtje in de koelkast staan.


l e m o n   c u r d


En terwijl je de afwas doet, kun je net zo goed lemon curd – au bain-marie – maken.

Φ  Boen 2 citroenen schoon, rasp ze en pers ze uit.

Φ  Zet een pan met een laagje water op en zet er een vuurvaste kom op.

Φ  Smelt 125 g roomboter in de kom op laag vuur, roer 200 g kristalsuiker door de gesmolten boter en voeg de citroenrasp toe. Roer door tot het een gladdere massa wordt, meng dan het citroensap erdoorheen en haal de kom van het vuur.

Φ  Terwijl je de gesmolten boter met suiker en citroen wat laat afkoelen, kluts je 2 eieren in een andere kom. Voeg de geklutste eieren pas toe aan het boter-suiker-citroenmengsel als het voldoende is afgekoeld (we willen geen omeletreepjes in de lemon curd).

Φ  Zet vervolgens de kom weer terug op de pan met een laagje water en roer regelmatig tot het mengsel is ingedikt. Na ongeveer 30 – 40 minuten op laag vuur bereikt het mengsel de structuur van een wat dikkere yoghurt en op dat moment kun je de kom van de pan halen. Het mengsel wordt nog dikker tijdens het afkoelen.

Φ Laat de lemon curd volledig afkoelen, giet het in schone glazen potten en bewaar het maximaal twee weken in de koelkast.

Φ Haal de pot lemon curd een half uurtje van tevoren uit de koelkast voor je de lemon cheesecake van een laagje voorziet.

a.

Geniet van mijn dagdroom,

Φauline