ETEN, FOOD, RECEPT, RECIPE

pittige flespompoensoep met appeltjes en koriander

Pittige Pompoensoep

Elke keer wanneer ik weer heb bedacht dat er iets gevierd moet worden, loopt het aantal eters aan tafel uit de hand. De ene keer is het jaar van de ‘kip’ begonnen en de andere keer ruikt het buiten gewoon lekker en is dat genoeg reden om met z’n allen bij mij thuis (binnen … ) te eten. En hoewel ik me elke keer weer na afloop afvraag hoeveel Paulines er nou eigenlijk bezig zijn geweest in de keuken, blijft het de moeite waard om te zien hoe eten verschillende mensen kan samenbrengen en hoe we ons met z’n allen even kunnen terugtrekken uit de haast van het dagelijkse leven.

Als ik een groep eters verwacht, maak ik doorgaans in elk geval een grote pan soep van verse voedzame groenten en haal ik bij mij om de hoek een paar mooie platte Turkse broden die ik serveer met zelfgemaakte kruidenboter en tapenade. Soep maken is eigenlijk een kwestie van lekker expressief groenten snijden (het hoeft allemaal niet precies), koken en pureren met een goed muziekje op. Eén van mijn favorieten is een hartige flespompoensoep die je in elk seizoen van het jaar kunt eten. De elstarappeltjes geven de zachte nootachtige pompoen een zoetzure smaak, de rode peper tapdanst op je tong en de koriander geeft de romige soep een frisgroenig parfum.


i n g r e d i ë n t e n


(voor ongeveer 4 personen)

1 biologische flespompoen (ontpit ± 900 g)

1 rode ui

2 pittige rode pepertjes

3 teentjes knoflook

2 elstarappels

een flinke klont ongezouten roomboter

een scheutje olijfolie (extra vierge)

2 groentebouillonblokjes (bedoeld voor 2 x 500 ml water) in 700 ml kokend water

zwarte peper

grof zeezout

een bosje verse koriander


p i t t i g e   f l e s p o m p o e n s o e p  m e t  a p p e l t j e s  e n  k o r i a n d e r


Ш Was de flespompoen; de schil van een flespompoen kun je gewoon opeten. Ontpit en snijd hem in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.

Ш Snijd de rode ui en de rode peper (met zaadjes) fijn. Pers de knoflookteentjes uit. (Bewaar het andere pepertje voor de garnering. Voor een mildere variant gebruik je een half rood pepertje in de soep (zonder de zaadjes) en gebruik je de andere helft eventueel voor de garnering.)

Ш Smelt de boter in de soeppan met een scheutje olijfolie. Fruit de rode ui en voeg iets later een rood pepertje en de uitgeperste knoflook toe.

Ш Voeg de blokjes flespompoen toe en bak ze tot ze goudbruin kleuren.

Ш Schil de elstarappels in de tussentijd en snijd ze in blokjes. Bak de appels een minuut mee met de flespompoen.

Ш Los de groentebouillonblokjes op in 700 ml kokend water, schenk de bouillon in de soeppan en breng het geheel aan de kook. Bij een middelgrote flespompoen en twee appeltjes wil je ongeveer tot 1250 ml soep komen.

Ш Laat het geheel 20-25 minuten op laag vuur doorkoken met het deksel erop. Kijk na 20 minuten of je een stukje flespompoen goed kunt prakken: als dat lukt, kun je met een staafmixer de inhoud van je soeppan gaan pureren tot een fluweelzachte soep.

Ш Voeg versgemalen zeezout en zwarte peper naar smaak toe. Serveer de kommen soep rijkelijk met verse koriander en wat gesneden rode peper.

Met lieve appeltjes,

φauline