ETEN, FOOD, RECEPT, RECIPE

bramenpavlova met vanilleroom, pompoenpitten, bloemenhoning en tijmblaadjes

Summer comes, to multiply,

to multiply.

— Bon Iver

Pavlova II

Het is zomer. Als het in de vroege avond wat is afgekoeld, maak ik vaak een wandeling. In mijn buurt heb ik al wat mooie vlinders en dikke bijtjes gezien. De kleurrijke bloemen in de tuinen van Bottendaal zijn op het moment prachtig in bloei en omringd door zeeën van schattige, groene blaadjes met de meest uiteenlopende vormen en patronen – en ik neem me vaak voor om die vormen en patronen eens na te tekenen. In de tuin van een goede vriend zag ik laatst hoe de slakken al zijn aardbeien aan het oppeuzelen waren en even leek het alsof afgelopen zondag alle slakken in Nijmegen de bramen in de winkel ook hadden verorberd. Gelukkig vond ik verderop het laatste bakje bramen om na twee testmeringues de eerste pavlova te maken die ik in gedachten had.

De meringue van deze pavlova is knapperig aan de buitenkant en wordt langzaam naar het midden toe wat zachter van structuur (denk aan een marshmallow die even boven het kampvuur is gehouden). Bij iedere hap proef je hoe de vanilleroom wordt gezoet door de meringue en druppels honing, terwijl de bramen een fruitige zurigheid afgeven. De pompoenpitten geven de zachte zoetigheid een nootachtige beet en de verse tijmblaadjes maken dit geslaagde experiment af met een frisse en een lichtbittere kruidigheid.


i n g r e d i ë n t e n


(voor ongeveer 6 personen)

voor de meringue

4 eiwitten

175 g gouden basterdsuiker

voor op het bakpapier

½ tl kokosolie

voor een zachte zomerse pavlova

250 ml slagroom

½ vanillepeul (de geschraapte vanillezaadjes)

150 g bramen (de allerlaatste van Nijmegen)

2 tl bloemenhoning

handje pompoenpitten

bosje verse tijm


m e r i n g u e


燕 Verwarm de heteluchtoven (ventilatoricoontje) voor op 80 °C. Leg het bakpapier op de ovenplaat en vet het licht in met kokosolie.

燕 Splits de eieren; de eidooiers gebruik je niet (je kunt er eventueel custard van maken) en de 4 eiwitten stop je in een droge en schone kom.

燕 Klop de eiwitten met een mixer tot er zachte pieken ontstaan en voeg dan, terwijl de mixer rustig doorklopt, 175 g gouden basterdsuiker – theelepel voor theelepel – toe aan de eiwitten. Zorg ervoor dat een lepel suiker is opgenomen voor je een nieuwe lepel toevoegt. Klop het eiwit-suikermengsel nog zo’n 8 minuten tot een dik, glanzend, soepel maar stevig schuim ontstaat.

燕 Spreid het eiwit-suikermengsel uit op het ingevette bakpapier in een cirkel (Ø 24 – 26 cm) en bak (of eigenlijk droog) de meringue 2,5 uur op 80 °C. Zet na 2,5 uur de oven uit, houd de ovendeur dicht en laat de meringue volledig afkoelen in de oven. In mijn geval heeft de meringue een nachtje geslapen in de oven.


p a v l o v a


燕 Klop in een schone kom de slagroom stijf. Snijd de vanilleboon in de lengte doormidden en schraap met een mespuntje de zoetgeurende zwarte zaadjes uit de peul. Voeg de vanillezaadjes van een ½ vanillepeul toe aan de room (de overige vanillezaadjes en de schil zelf kun je eventueel in een pot suiker stoppen om vanillesuiker te maken).

燕 Lepel de vanilleroom op de meringue en spreid de bramen over de vanilleroom. Strooi een handvol pompoenpitjes over en naast de bramen en druppel de honing zo sierlijk (on)mogelijk over het geheel. Pluk dan de verse tijmblaadjes en strooi ze over de pavlova – ze mogen in elke hap aanwezig zijn – en versier de pavlova met wat takjes die overblijven. En daar is het dan: alsof je de pavlova direct uit de zomerse struiken hebt geplukt.

Pavlova I

Een zachte, zoete zomer,

φauline